lördag 16 april 2011

Min fiskgratäng med räkor
















Smörj en form och lägg ner cirka 6 hg fiskfilé av torsk eller liknande fisk. Salta. Täck med folie och sätt in i ugnen i 200 grader i cirka 15-20 minuter beroende på fiskens tjocklek. När fisken ser klar ut, ta ut den och höj temperaturen i ugnen till 250-275 grader.

Skala och koka 1 kilo potatis.

Gör gratängsåsen: Smält 50 gram smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner drygt ½ dl vetemjöl. Häll i , lite i taget, 3 dl mjölk och 2 dl vatten. Koka under omrörning i tre minuter. Blanda ner ½ fiskbuljongtärning, ½ tsk salt, 1 msk salt och lite nymalen vitpeppar. Ta av kastrullen och blanda ner 1 dl vispgrädde blandat med 3 äggulor. Nu får såsen inte koka mer. Häll i 1-2 msk fryst finhackad dill.

Häll av potatisen, vispa den med med elvisp och blanda ner 75 gram smör, 1 dl mjölk och 2 äggulor. Tillsätt salt och nymalen vitpeppar, smaka dig fram hur mycket du vill ha i..

Klicka ut potatismosen runt fisken och häll såsen i mitten. Sätt in i ugen i 7-8 minuter. Dekorera med räkor (jag använde 4 hg i oskalad vikt) och färsk dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar