Påsken närmar sig och då vill vi gärna äta sill. Dags att lägga in den så att den är lagom mogen att ätas till helgen. Ibland köper jag sill som jag vattnar ur och lägger in, men bekvämare är det att köpa färdigurvattnad inläggningssill som läggs i lag. Jag lägger in en större mängd som jag har som grund. Barnen älskar denna sillinläggning men vill också ha några andra varianter. Efter ett par dagar plockar jag upp en del av sillbitarna och lägger i en krämig sås. Denna påsk ska jag göra äpple- och currysill och chili- och limesill.
1-2-3-lag består av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Till tre burkar inläggningssill (420 gram och själva silen 210 gram) tar jag 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Jag lägger i 2 lagerblad och 15 kryddpepparkorn. Lagen kokas upp och får kallna.
När lagen har svalnat sköljer jag av sillfiléerna och skär upp dem i fina bitar. Därefter varvar jag sill, 1 tunt skivad morot och tunt skivade 1-2 rödlökar i glasburkar och häller över den kalla lagen. Låt stå i minst 2 dagar i kylen. Vänd gärna burkarna upp och ner emellanåt.. Därefter är sillen klar att ätas eller att läggas in i en krämig sås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar