tisdag 22 mars 2011

Mild potatissoppa

God, men ingen riktig mat säger maken. Barnen blir överlyckliga när vi gör den här soppan.
Lagom till 3 personer.

2-3 schalottenlökar
1 stor vitlöksklyfta
1 kg potatis
1 lagerblad
7,5 dl grönsaks- eller hönsbuljong
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1,5 tsk vitvinsvinäger
3 dl riven parmesanost
salt och vitpeppar
muskotnöt
olivolja
kryddgrönt

Hacka lök och vitlök, skala potatis och skär i mindre bitar. Fräs i smör eller olja i gryta utan att det tar färg.
Tillsätt buljong, lagerblad och låt koka tills potatisen blivit mjuk. Ta bort lagerbladet, mixa med mixerstav och tillsätt grädde, vitvinsvinäger och riven ost. Salta och peppra.

Häll upp i tallrikar, riv över lite muskotnöt och ringla lite olivolja över.  Dekorera med kryddgrönt.

4 kommentarer:

  1. Tack för tipset om vinäger. Brukar göra potatissoppa och detta ska prövas nästa gång, tror nog att det ger lite udd till den annars så milda soppan. /ulrica

    SvaraRadera
  2. Jag tror du kan hälla i lite mer än vad jag skrev i receptet. Smaka dig fram.

    SvaraRadera
  3. Fin blogg! Ser ut att vara jättegoda recept, ska genast prova ett par...

    SvaraRadera
  4. Tack Beda! Hoppas det smakar!

    SvaraRadera